Aero (Bloch) MB 200

Jednoho dne se Jiří zamyslel a pravil: „Postavím Blocha“. Vzápětí sebral metr a odběhl změřit auto. Po chvíli se vrátil, pár minut počítal a vypočítal tzv. „koeficient převozního měřítka“. Následnou aplikací tohoto koeficientu určil maximální možnou velikost modelu, který se vejde do jeho oktávky. Bloch bude mít rozpětí 3,3 m, pohon 2x MVVS 26 cm3. Dále jsme Jirkovi několik minut stále dokola opakovali slova jako počítač, laser, cnc …, čímž jsme zlomili jeho konzervativní postoj k moderním technologiím a rozhodl se je využít v praxi. Chvíli sice argumentoval tím, že to v tom počítači neumí namalovat, ale problém velice rychle a elegantně vyřešil. Zadal úkol mně s tím, že mi na stůl položil tří pohledový výkres a plastikový model. A aby se na těchto stránkách něco dělo, budeme zde stavbu průběžně sledovat.

Zatím je hotová výškovka – polystyrénové jádro, vyřezané na cnc stroji, polepené balzou a přední část trupu z topolové překližky. Díly jsou vypálené laserem . Pokročila stavba trupu, takže pár nových fotek je v galerii.

Upozornění: článek byl obnoven z archivu, proto prosím omluvte chybějící fotografie u jednotlivých aktualizací příspěvků. Kompletní fotogalerii k modelu si můžete prohlédnout zde.

8. 2. 2011
Jirka intenzivně pracuje. Nyní čeká na vyřezání motorových gondol a zbytku křídel. Tím bude hotová hrubá stavba
6. 3. 2011
Bloch dostal kolečka , gondoly jsou téměř hotové, na zkoušku namontované motory a začíná to vypadat jako letadlo
13. 9. 2011
Ani přes léto se Jirka neflákal a Bloch je těsně před povrchovou úpravou, takže to vypadá, že na jaře se můžeme těšit
4. 11. 2012
Tak po roce a kousek další informace o stavbě.  Přes léto Jirka, jako správný modelář :) , více létá, než staví, ale i tak na Blochovi pokročil. Na povrch nalepil cca 100m lišt, několik desítek hodin strávil polykáním prachu při tmelení a broušení a nyní konečně začal s povrchovkou. Tak mrkněte na fotky …
11. 11. 2012
Bloch je celý nastříkaný, světýlka svítí, kabina je také téměř dokončena. Pracuje se na výrobě laminátových motorových krytů. Jako forma byl použit hrnec, který Jirka sebral doma Pavle. Zbytek guláše posloužil jako separátor :) .  První pokus dopadl více než uspokojivě. Vše je na dalších fotkách v galerii.
25. 11. 2012
Nalepeny výsostné znaky, osazeno, zapojeno, všechno se hýbe jak má. V podstatě už je Bloch letuschpný. Ještě dodělat motorové kryty a je hotovo. Střílny prý budou až po záletu :) . Vše opět na fotkách …